in

Как да изчислиш стойността на своето време – практическо ръководство + готов шаблон!

⏱ за четене: 13 – 15 мин.

Човекът, който се осмели да загуби дори и един час от времето си, не е оценил достатъчно стойността на живота – Чарлз Дарвин

СЪДЪРЖАНИЕ:


 1. Част 1: Как да изчислим работните си часове?
 2. Как да проследим времето, което харчим?
 3. Как да проследим колко пари печелим?
 4. Как да изчислиш стойността на времето си?
 5. Стойността на времето базирана на разходите.
 6. Как да използваш стойността на времето си?
 7. Част 2: Методи за изчисление за напреднали!
 8. Как да изчислиш времето си по метода на увеличаващата се стойност?
 9. Как да изчислиш времето си по метода на очакваната стойност?
 10. Няколко много важни фактора за изчислението на времето.
 11. От тук накъде – финални думи.

Няма ли да е страхотно ако преди да вземеш някакво решение да знаеш колко точно струва един час от времето ти? Няма ли да е страхотно да можеш бързо да решаваш в какво да инвестираш минутите си и в какво не? Мъдрите хора са го казали: Овладей времето, за да управляваш живота си!

В това ръководство ще ти покажа именно това – как да започнеш да управляваш много по-добре икономическата стойност на твоето време. И колкото повече се приближаваш към края на материала, толкова повече ще осъзнаваш ползата от това умение за работата, бизнеса и живота ти.

Част 1: определяне на доходите


Тук ще използваме за основа доходите, които действително си получил/реализирал за конкретен период от време. За да се получи сметката трябва да разполагаш с две числа:

 1. Времето, което харчиш, за да печелиш пари.
 2. Сумата, която печелиш през това време.

Сега ще ти покажа как да измериш тези два важни фактора. Първо да определим…

Какви са твоите начини да печелиш пари?

Стъпка 1: да измерим работните си часове

Първо трябва да измериш общото количество време, което инвестираш, за да печелиш пари, а не само часовете, които физически си на работа! Например, ако прекарваш 1 час в пътуване до работното си място всеки ден и осем часа на работа, то тогава, за да печелиш пари всеки ден на теб ти струва 9 часа.

По същия начин трябва да добавиш и онези странични минути/часове като например оставяне на детето ти на градина, каране на жена ти/мъжа ти до работа и т.н. Щом определиш това число за конкретния период ще получиш пълната картина на общото количество време, което инвестираш всяка година, за да изкарваш пари. Всъщност, много малко хора ще седнат да си изчислят реалната стойност на времето.

Повечето имаме някакво неясно усещане за това къде харчим 24 часа всеки ден. И ако до сега не си го правил, препоръчвам ти да използваш за отправна точка 2400 работни часа. Ето защо:

Ако прекарваш общо 10 часа на ден на работното си място, за пътуване за и от работа и в други задачи свързани с работата ти. С петдневна работна седмица това e 50 часа седмично. И ако работиш 48 седмици в годината (20 дни платен отпуск + съботите и неделите = 4 седмици), това е 2400 часа годишно.

Бележка: ако си предприемач вероятно работиш доста повече през седмицата. Моите работни дни са 6-7, а работното ми време почти всеки ден приключва в 22 ч. Това най-вероятно ще намали и стойността на времето ми.

Как да проследиш времето си?

Времето е най-ценното нещо, което човек може да похарчи. – Теофаст

Моята професия е такава, че прекарвам по-голяма част от работното си време пред компютъра. За целта използвам софтуер за неговото измерване – RescueTime (повече за него писах тук) или Clockify.

Казано накратко – RescueTime ще запише точния период от време, който изразходваме за дадена задача: колко време прекарвам в четене на всеки уеб сайт, колко време прекарвам в използването на дадена програма, браузване в социалните мрежи и т.н.

Май не работя толкова много, колкото си мисля…
Бележка: ако използваш 2 лаптопа, инсталирай приложението и на двата и се логни с един и същ профил.

След като събереш данните (за препоръчване е поне след месец), можеш да установиш за какво харчиш времето си. При положение, че работиш най-вече пред компютъра чрез този софтуер и няколкото обобщения, които ще ти даде можеш да изчислиш колко часа прекарваш в работа и колко в странични занимания. Можеш да групираш и времето си по категории според конкретните задачи: писане, четене, дизайн, уеб сайт, маркетинг и т.н. Тази подробна разбивка не е задължителна, но ще ти бъде много полезна за втората част от това ръководство. За сега всичко, от което се нуждаеш е разумна оценка на общия брой часове, които харчиш всяка година, за да печелиш пари.

Стъпка 2: Как да проследиш колко пари печелиш

Сега трябва да изчислим колко пари си спечелил през времето, в което си работил.

Всъщност, това е доста лесно. Ако си на заплата, просто умножи броя на заплатите през годината х 12. Разбира се, трябва да включиш и парите, които си изкарал от странични дейности или собствен бизнес, защото времето, което си изразходвал за тези дейности вече го включихме в стъпка 1.

Числото, което се опитваме да изчислим тук е твоето заплащане. Това е сумата, която ти остава след приспадане на данъците. Ако ходиш на работа и в същото време имаш и фирма, която прави някакъв бизнес (легален) трябва да приспаднеш данъците и бизнес разходите, които си правил.

ПОЛЕЗНО: Ако искаш да следиш изкъсо финансите си, независимо от техния източник, може да използваш онлайн услугата Waveapps или десктоп софтуера Money Manager FX – безплатни са. Можеш да изтеглиш и моя безплатен шаблон, който регулярно да си попълваш.

Ако си предприемач, препоръчвам ти да използваш за смятането годишните си приходи, а не месечните, защото те доста варират през месеците. Обобщаването на годишна база ще ти помогне да изгладиш тези променливи и да получиш по-реална осреднена стойност на твоето време.

Стъпка 3: Да изчислим стойността на твоето време

Тези, които използват най-лошо времето си са първите, които се оплакват от неговия недостиг. – Жан Де Ла Бруйър

Имаме времето, което прекарваме в работа за една година, имаме и доходите, които сме спечелили за това време. Сега остава само да разделим спечелените пари (стъпка 2) на общото време, което сме похарчили (стъпка 1). Да кажем, че си прекарал 2400 часа тази година в работа и заплатата ти е:

 1. 800 лв на месец (9600 лв на година), то времето ти струва 4 лева на час (9600/2400).
 2. Ако работиш за 1000 лв чисто на месец (12 000 лв на година), то времето ти ще струва 5 лв/час.
 3. Ако за една година си изкарал чисто 25 000 лв., то времето ти ще струва 10,4 лв/час.

Това е ако работиш по 2400 часа годишно.

Разбира се, цифрите ще се променят ако работиш повече или по-малко часове при един и същ доход.

Бележка: за 2017 г. минималната часова ставка е 2,77 лв/час, а средната брутна месечна заплата за България е 1064 лв

Точни ли са тези числа?

Признавам,че до преди да направя това ръководство не се бях замислял сериозно и резултатите от моите изчисления за изминалата година доста ме изненадаха. Очаквах малко повече да ми струва времето на час, но това е заради многото работни часове, които имам всеки ден.

Има и една всеобща заблуда:

Много хора вземат по 50 лв/час, но не правят по 125 000 лв на година, нали?

Как се случва това? Отговорът е, че тези хора вземат по 50 лв/час само за няколко часа от своето време, а не за цялото си работно време. Когато разделим общия доход на общото време прекарано в работа, стойността на всеки час е много по-малка от тази, която те реално таксуват клиентите си за конкретен час работа (адвокати, счетоводители, лекари, частни учители, консултанти и т.н.).

Нещо подобно се получава и в рекламния бизнес.

Ако през месеца имаш трима рекламодателя по 500 лв за адверториъл, а времето, за което си ги подготвил е общо 18 часа (по 6 часа на материал), то стойността на времето ти през този месец е 1500 лв / 18 часа = 83, 3 лв/час. Не е зле, нали? Но това не се случва всеки месец и когато тръгнеш да изчисляваш стойността на времето си на годишна база, това число ще е в пъти по-малко или по-голямо (и по-реално).

Имай предвид и следното:

Когато изчисляваш стойността на своето време, вземи предвид и онези часове и минути извън работното си време, които също инвестираш, за да печелиш пари. Ако например си в офиса до 17 ч., но след това продължаваш да работиш до 22 ч. над собствения си бизнес, то задължително трябва да вземеш предвид и тези допълнителни 5 часа работа, за да получиш реалната картина на това колко струва времето ти.

Изчисляване стойността на времето, базирано на разходите

Това е стойността, която ще платиш на някой друг да свърши твоята работа.

Представи си, че ти си собственик на бизнес (ако не си) и трябва да наемеш човек, който да върши твоята оперативна работа. Раздели работата си на конкретни задачи (писане, форматиране, маркетинг и т.н.) и оцени времето, прекарано за всяка една задача. После включи това, което си готов да платиш на някой на пълен работен ден да върши някоя от тези задачи. Накрая раздели заплатата му на общия брой отработени от него часове.

Пример: 1000 лв заплата, 8 работни часа на ден → 5 дни в седмицата = 1000/160 = 6.25 лв/час. Ако по-задълбочено проследим времето, в което реално се работи (чрез специален софтуер) ще изчислим, че всъщност този човек печели повече на час, отколкото по документи. Ако си мениджър, съветвам те да проследиш работата на сътрудника си колкото се може по-детайлно и да видиш колко му плащаш на час за реално свършената работа!

Един практически казус:

Да кажем, че си предприемач, който работи за себе си, но цялата работа я вършиш сам.

През годината работиш огромните 3000 часа и изкарваш 25 000 лв. Така излиза, че времето ти струва малко повече от 8 лв./час. Ако решиш да си вземеш помощник, който да работи по 8 часа на ден, 5 дни в седмицата и му плащаш по 1000 лв чисто заплата, то ти ще делегираш 2000 часа работа срещу 12 000 лв на година. Така твоите часове стават 1000 ч. на година при 25 000 доход (ако нищо не се промени: не се развиеш или не загубиш нищо). От 25 000 изваждаш разхода за служителя ти и така получаваш 13 000 лв за 1000 часа труд, който ти извършваш отделно от служителя ти.

Излиза, че ще работиш за 13 лв/час, а не 8 лв/ час, независимо, че ще плащаш заплата!

Разбира се, спестените часове ще вложиш в други активности, които ще вдигнат общия ти приход, както и часовете ти като всичко това ще доведе и до още по-голямо увеличение на стойността на твоето време. Това са груби сметки, но целта ми беше да ти покажа, че дори и да вземеш човек на заплата, то няма да ти се намали стойността на времето, а напротив, ще се увеличи драстично.

Бележка: тук не съм включил времето, което ще отделиш за обучение на сътрудника!

Как да използваш стойността на времето си?


Времето е монетата на живота ви, единствената, която притежавате и само вие може да решите как да бъде похарчена. Бъдете внимателни! Не позволявайте на други хора да я изхарчат вместо вас! – Карл Сандбърг

Чрез изчисленията, които направихме успяхме да определим колко струва твоето време. Сега вече няма нужда да гадаеш, а и ще вземаш много по-добри решения на база приблизително реална стойност.

Например:

 • Ако знаеш, че твоето време струва 20 лв/час, то в никакъв случай не бива да чакаш на опашка един час, само за да вземеш продукта или услугата с 10 лв отстъпка.
 • Ако знаеш, че времето ти струва 50 лв/час, то по-добре плати 29 лв. за доставка, вместо да изхарчиш един час, за да стигнеш до магазина и да го купиш от там.
 • Ако знаеш, че струваш 70 лв/час, то по-добре си вземи билет за директен полет, който ще ти спести два часа, независимо че ще струва 150 лв повече от по-евтиния, при който обаче има междинно кацане.
В първа част намерихме числото, което струва нашето време. Методът, който използвахме обаче използва само приходите, които вече си получил. Готов ли си да разбереш дали времето ти наистина струва повече…или по-малко? Виж какво съм ти приготвил и във втора част на ръководството…

Част 2: Методи за напреднали


Не се оставяйте да ви заблуди календара! Има само толкова дни в годината, колкото може да използвате. Някои хора получават само една седмица стойност от цяла година, докато други получават пълна едногодишна стойност само от седмица. – Чарлз Ричардс

При „Методът на очакваната стойност“ изчисленията се базират на стойността, която очакваш да се създаде от един работен час в дългосрочен план.

Този метод ще ти помогне да вземеш по-големи и важни стратегически решения за това:

 • Къде и в какво си струва да инвестираш времето си?
 • Върху какви проекти трябва да се фокусираш през годината?
 • Къде изразходеното време не си струва усилията и трябва да бъде премахнато от ежедневната ти работа (адски важен въпрос)?
 • Трябва ли да започваш бизнес, който би могъл да се изплати в дългосрочен план (след 10 години), но няма да ти докара никакъв надежден доход сега?

Нека започнем с най-лесния начин да използваме тази методика:

Метод на увеличаващата се стойност


Има много лесен начин за изчисляване на очакваната стойност на твоите решения. Вземи нетния си доход от предходната година и го умножи по един разумен за теб растеж. Разбира се, ключът тук е да избереш какъв да бъде този разумен растеж. Нека ти дам пример, за да стане ясно:

През изминалата година бизнесът ми се удвои като приход. Затова и за изчисленията за следващата ще избера да умножа по 2 – това е моя разумен фактор на растежа.

По този начин си казваме: „Действията ти от тази година ще продължат да водят до подобен растеж и през следващите 12 месеца, така че истинската стойност на твоето време всъщност е по-висока, отколкото показват изчисленията, които направи на база само реализирания доход (част 1).“

Бележка: Това разбира се важи ако имаш собствен бизнес!

Този мултиплициращ метод на растеж е лесен начин да прецениш как работата, която вършиш днес ще се изплати в дългосрочен план, но пък от друга страна не ти казва нищо за това как да използваш още по-ефективно времето си. Затова трябва да използваме метода на „Очаквана стойност“.

Метод на очакваната стойност


Методът на очакваната стойност е най-трудния подход за изчисление на стойността на времето. Може би най-лесният начин да го разбереш по-добре е като просто погледнеш изчисленията в раздела за предприемачи в екселския шаблон, който изтегли по-рано (ако не си, кликни на бутона отдолу).

Ето и основната логика:

 1. Започни като разделиш времето си на отделни задачи. Колкото по детайлно можеш да го определиш за всяка задача, толкова по-добре ще различиш кои области от работата ти имат най-голяма стойност.
 2. Намери мерна единица, която свързва задачите, по които работиш с печалбата, която реализираш. За повечето собственици на онлайн бизнеси може да бъде стойността на всеки имейл, който привличат, Life Time Value на всеки от клиентите си, средната стойност на покупката или пък чистата печалба от една продажба. В моя конкретен случай съм избрал това да е чистата печалба, която ми носи всеки един абонат (в шаблона са брой мейл абонати). Затова и почти всичките ми работни задачи са свързани с намирането на начини да увеличавам тази печалба.
 3. Оцени стойността на всяка задача. Ако прекарвам един час в задача, която води до 2-ма нови абонати в клуба и печалбата ми от всеки е 10 лв, тогава очакваната стойност на тази задача е 20 лв/час. Направи тази оценка на очакваната стойност на всяка една от активностите ти, над които работиш.
 4. Събери всички очаквани стойности, за да определиш общата очаквана стойност на твоето време.

Тези изчисления са много индивидуални и вероятно ще трябва да се потрудиш малко повече, за да ги накараш да заработят за теб. Но си струва! Ползвай шаблона с екселската таблица.

Още няколко важни неща за изчислението на времето ти!


По-добре три часа по-рано, отколкото една минута по-късно. Шекспир

Времето не може да се върне. Не го губи да ставаш успешен в неправилното нещо!

Трябва и да знаеш какво искаш от живота, за да получиш най-точната представа за истинската стойност на твоето време. Много хора преследват власт, пари или одобрение, защото всеки около тях прави същото. Ами ако тези неща не са това, което наистина искаш?

Разбира се, можеш да намериш начин да увеличиш стойността на своето време, но какво ще стане ако това, което те прави щастлив е да имаш повече свободно време от това да имаш повече пари? Полезно е да знаеш основните си ценности и да си наясно кое е най-важно за теб.

Нека ти дам себе си за пример – ако постоянно бълвам статии, то цялото ми време ще е заето да създавам нискокачествен продукт, вместо да правя 1 качествено ръководство на седмица, което да си струва парите ти. В първия случай ще намаля изключително много стойността на своето време, защото ще съм зает с нещо, което ми харчи време, но не ми носи авторитет и полза за читателите ми.

Това не е единствената опасност…

Другата е, че при изчисляването на стойността на времето убеждаваме себе си да поработим още един допълнителен продуктивен час, за да увеличим маржа между изхарченото време и спечелените пари.

Според една статия в Wall Street Journal:

Някои изследователи казват, че определянето на икономическата стойност на времето понякога може да навреди на качеството на живот на хората. Тези, които се фокусират единствено върху паричната му стойност са склонни да се чувстват нетърпеливи и потиснати, казва Джефри Пфефер, професор по организационно поведение в Университета по бизнес в Станфорд. Те работят повече и отделят по-малко време за дейности, които възнаграждават усилията им – почивка, слушане на музика и т.н.

 • Защо се хванах да си изчислявам времето?

Направих го не, за да го определя като парична стойност, а по-скоро да видя каква част от него отива в работа, която си струва, каква част в задачи, които не ми носят нищо и най-вече каква част от времето ми отделям за почивка и забавление (резултатите са трагични що се отнася до последното).

 • Едно практическо правило за финал:

Отдели 5 минути и раздели деня си на отделни часове – 8, 9, 10, 11…20, 21, 22 ч. и т.н. И помисли над следното: по време на кои часове (средно) вземаш продуктивни решения и в кои по-скоро деструктивни?

Ако работиш късно вечерта между 21 и 22 ч. – това води ли до положителни резултати? Или в този часови диапазон правиш повече грешки Дали този часови диапазон включва повече отлагания, отколкото продуктивност? Ако отговорът е с отрицателна стойност, то трябва да спреш да работиш по това време.

 • Ами щастието и смисъла…?

Вероятно на тази точка повечето от нас ще отделят най-малко внимание, макар, че смисълът на това, което правим е да печелим, за да си позволим повече щастие и изживяване на нашия смисъл.

Не я пренебрегвай…

От тук накъде?


Време – това, което искаме най-много и това, което използваме най-лошо. – Уилям Пен

Изчисляването на реалната стойност на нашето време всъщност е по-трудно, отколкото звучи и по-мощно, отколкото изглежда.

Много вероятно е до сега да не си го правил и да ти е трудно да определиш някои минали стойности, които ще ти трябват, за да изчислиш тези за следващата година. Но това ръководство е чудесен повод да започнеш да измерваш и следиш истинската стойност на своите идеи и труд.

Защото само това, което може да се измери може да се подбори (увеличи).

Written by Христо

Експерт социални медии в голяма немска компания, по-известен като създател на медията за бизнес и личностно развитие lifehack.bg и сайта за мъже kingsman.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Как да изчислиш реалната стойност на своето време, за да я увеличиш многократно!

Как да задействаш добрите си идеи!