in

Пътешественици! Вижте как да си резервирате изгодна нощувка с Airbnb [Total Guide]

? за четене: 15 – 18 мин.

СЪДЪРЖАНИЕ: Тънкостите при пътуване с Airbnb


  1. Създаване на акаунт / профил в Airbnb ?
  2. Резервация на къща или апартамент в Airbnb
  3. Как се плаща резервацията в Airbnb ?
  4. Кореспонденция с домакина в Airbnb ?
  5. Какво се случва, когато приключи пътуването ?
  6. Още полезни възможности в Airbnb ?
  7. 9 практични съвета за работа с Airbnb ?
  8. 4 полезни съвета за пътешественици ⛵
  9. 10 полезни инструмента за пътешественици ?

Клуб MindHACK, част от MASTERHACK | © lifehack.bg


Това ръководството малко прилича на пътешествие.

Причината то да се появи всъщност е лична.

Пролетта на 2017 година вече бях решила, че искам да опозная отблизо една от любимите ми страни в Европа – Испания. Не обичам да пътувам с групи и затова си направих маршрута сама: Валенсия – Севиля – Гранада – Алмерия – Аликанте. Испания през септември – най-хубавото време за пътешествие в тази слънчева, пълна с култура и горещи емоции страна!

Купих двата самолетни билета и дойде ред да резервирам нощувките във всеки град.

Като човек работил в туризма имах достатъчно опит с хотели. Беше ми омръзнало от това, а и исках да видя отблизо хората и живота им.

Как да стане? Ами лесно – ще отида на гости в дома им – Airbnb ни дава тази възможност.

Никога няма да съжалявам за този избор, защото се запознах с Мануел, който ми каза къде мога да опитам най-вкусната паеля във Валенсия, с Пабло, който ме изпрати в най-хубавата кръчма в Севиля с фламенко на живо, с Кристина, която ме заведе в малкия, но впечатляващ музей на Fallas фигурите.

Пътуването беше страхотно, а опитът безценен!

В следващите редове ще ти разкажа как започнах с Airbnb от нулата.

Ще ти покажа тънкостите и начините да си запазиш изгоден апартамент или къща, когато и ти се решиш да посетиш така мечтаната дестинация. Да тръгваме…

#1. Създаване на акаунт / профил в Airbnb ?

Влизането става по три начина:

 1. Facebook акаунт
 2. Google акаунт
 3. Имейл и отделна парола

Аз предпочетох третата опция.

Предвид това, че пътуването беше 12 дни и планирах да резервирам и други услуги за всеки един от градовете, реших да си направя нов Google акаунт. Така щях да виждам всички съобщения за пътуването, без да се смесват с други, а също и да имам достъп от телефона.

Действителното ползване на Airbnb започна след потвърждение на имейл адреса.

Кликвай на снимките за пълен размер!


Втората стъпка е завършването на профила.

Част от информацията е задължителна, но и защитена като телефонния номер, който става видим, когато има потвърдена резервация и така домакинът има връзка с госта.


Една от причините Airbnb да е толкова ползвана система е, че доверието и сигурността са много съществена част от бизнеса. Ето защо за профила има и допълнилни опции за верификация.

Освен телефонен номер, имейл адрес и снимка (по възможност ясна и актуална) може да се наложи да се добави сканирана лична карта – лице и гръб (или шофьорска книжка, паспорт, виза) и селфи снимка с камерата на компютъра. Последните две неща ги качих на профила на по-късен етап и причината е, че моят домакин Пабло от Севиля имаше изискване за този вид допълнителна сигурност.

Едва след това можех да финализирам резервацията на стая в неговия дом.

Това има друго предимство:

Профилът получава зелен знак – тикче „verified“, което информира домакина, че човекът е реален и резервацията се потвърждава по-бързо. Важно е да се знае, че личната карта и селфи снимката не се виждат от домакина или от който и да е друг потребител на системата.

Ето кое се споделя с домакина:

 • Първо име по лична карта
 • Възраст – под или над 25 години
 • Успешно или неуспешно качване на лична карта
 • Профилна снимка и имена в Airbnb
? ПРЕПОРЪКА: Хубаво е, особено ако си нов потребител, да напишеш повече информация за себе си (има специално поле за това) като например любими туристически дестинации, хобита и интереси, какви книги четеш, каква музика слушаш, предпочитана храна.

Това помага на домакина да разбере какъв човек ще му дойде на гости и улеснява комуникацията. Като цяло първите стъпки в Airbnb са свързани с изграждането на доверие. Освен това може да получиш полезни съвети от домакина какво да посетиш в града, каква храна да пробваш и т.н.

? Полезно: в профила може да се посочи на какъв език да ти се изпращат съобщения (27 езика без български) и в каква валута да виждаш цените – може и в лева.

#2. Резервация в Airbnb ☎

? Търсене – В търсачката на Airbnb в лявата част на най-горната лента се пише дестинацията.

Появява се ред с филтри и се задават основните:

 • Дати (check in & check out)
 • Брой гости
 • Един от трите вида настаняване – entire place, private room, shared room
 • Ценови диапазон “от – до”

Ако вече си знаеш бюджета фиксирай го при полето за цената и в случай, че предложенията не те удовлетворяват може да вдигнеш горната граница на цената на второ търсене.

Търсенето може да се стесни с още три допълнителни критерия:

 • Незабавна резервация без да се чака одобрение на домакина
 • Настаняване, което е подходящо за семейство или бизнес престой
 • Критерии за мястото – брой бани, наличие на климатик, език за комуникация и др.

? Разглеждане на оферта – Когато от списъка си харесал оферта и я отвориш попадаш на цялата информация за стаята, апартамента или къщата. Сега е подходящия момент да се спрем на елементите и на какво трябва да се обърне специално внимание:

 • Описание ?

Тук важи правилото „Колкото повече, толкова по-добре“.

Подробностите ще те ориентират бързо дали избраното е за теб – какво e разрешено да ползваш, има ли безплатен безжичен интернет и други удобства, които се предоставят.

Чети внимателно следните полета:

 • Cancellations – анулиране ?

Много често място, което е доста резервирано, има големи рестрикции в тези условия, като например голям брой дни за отмяна на резервация без санкции. Принципно домакинът има право да избере измежду три варианта на политика за анулиране – Flexible, Moderate и Strict.

Разликата е в това колко дни преди check-in трябва да се направи анулирането, за да си получи човек обратно цялата сума, като отделно има условия за сумата за нощувката и таксата на Airbnb.

Има и още три опции, които се отнасят за по-дълъг период на анулиране: Super Strict 30 days, Super Strict 60 Days и Long Term. Последната е за над 28 резервирани нощувки.

? Подробните условия можеш да прочетеш в раздела Cancellation Policies
 • House Rules – правила на дома ?

Тук има всякаква информация като дали се приемат животни, пушачи, деца.

Важно е да следиш дали часът за настаняване е фиксиран. Ако самолетът ти каца рано, избери място, където да те посрещнат по всяко време (flexible check-in time), а не след 14:00

 • Sleeping arrangements – информация за стаята/апартамента ⚠

Случва се човек да гледа снимките, харесва си мястото и като стигне до тази точка се оказва, че леглото е много тясно например и не е подходящо за двама човека.

При мен се случи така, че почти щях да запазя една от стаите, но се отказах след като разбрах, че не става дума за отделна стая, а нещо като преградено място на етажа.

? Затова чети с повишено внимание и оглеждай снимките!

 • Interaction with guests – комуникация с гостите ?

Това е важно, защото тук разбираш повече за домакина като например дали помага с насоки за града, какъв опит има с посрещането на туристи и от колко време.


Ако информацията в тази част не ти е достатъчна можеш да изпратиш въпрос до домакина. Имай предвид, че когато направиш това, ще получиш и покана за резервация от него. Обикновено отговор се връща до 24 часа или поне моите домакини реагираха така. Някои даже и в по-кратък срок.

 • Reviews – отзиви ⭐⭐⭐⭐⭐

Може да се каже, че отзивите определят на 99% решението за резервация на хората, които се възползват от предимствата на споделената икономика.

Освен рейтинг със звезди за определени критерии като локация, чистота и акуратност има и изразени мнения – обикновено много конкретни и специфични.

? ПРЕПОРЪКА: Все пак имай предвид, че хората от различните страни имат различни изисквания и очаквания. Ако за едни пропускът да се зареди шампоан в банята е равен на катастрофа, то други не правят никаква драма от това.

Вероятно ще търсиш отзиви на английски език, но не пропускай да четеш и на други езици – Google Translate идва на помощ тук. За по-голяма прецизност превеждай всичко на английски език.

 • The Host – домакин ?

Тук има повече данни за домакина – интереси, хобита, какви езици владее.

Последното е особено важно, тъй като винаги може да се наложи да се обадиш по телефона и ако човекът не говори добре английски език  ще ти бъде много трудно с общуването.

Аз обаче пренебрегнах това за човека от Севиля и не сбърках. Резервирах стаята, защото местоположението беше топ и прочетох страхотни ревюта.

Когато отидох в Севиля се оказа, че в апартамента има и двама студенти – от Мексико и Индия, които говореха английски и проблемът отпадна съвсем естествено.

 • Location – местоположение ?

Разположението е може би вторият по важност фактор при резервацията. Ако пътуването ти е туристическо както беше моето, то е съвсем естествено да се търси място в центъра.

За предпочитане е да платиш малко повече пари, но да не се налага да ползваш градски транспорт, особено ако не разполагаш с много време, а искаш да обиколиш възможно най-много туристически обекти и да влезеш в нощния ритъм на града. Добра идея е първо да си направиш малко проучване на забележителностите в града и тогава да търсиш нощувки, защото обикновено в общото описание на мястото почти винаги се посочва близост до музей или парк например.

Точния адрес на мястото получаваш след потвърждение на резервацията.

 • Резервации ?

При офертата в дясно виждаш цена на нощувките, датите, таксата на Airbnb и крайната сума.

След като натиснеш бутона за резервация се появява нов прозорец с калкулация за нощувките и условията за анулиране, както и място за съобщение до домакина.

Тук е хубаво да напишеш каква е целта на пътуването ти, кога пристигаш и някаква лична информация. Ако твоят домакин не говори английски език има опция и за превод.


#3. Как се плаща в Airbnb ?


Платформата поддържа няколко вида плащания, като част от тях са специфични за отделни страни като Postepay за Италия. Най-използваният начин е разбира се кредитната карта, а PayPal е даден за определени страни. Много хора отказват да ползват Airbnb, защото нямат кредитни карти, но приятната изненада е, че с дебитна карта също може да се извърши плащане или по-точно с такива, които биват приети от системата като кредитни. Аз успях с дебитна карта Visa.

Плащането става на втора стъпка, тоест след като натиснеш бутона „Continue“.

В момента, в който домакинът одобри/потвърди резервацията или ако си избрал резервация без одобрение/потвърждение цялата сума ще бъде дръпната от картата.

Веднъж въведени данните на картата се запазват в системата.


Независимо кога е направена резервацията – два месеца или две седмици предварително, сумата се задържа 24 часа след check-in и едва тогава се пуска към домакина.

Така и двете страни имат време да се уверят, че всичко се случва според условията.

След като платиш минава известно време докато резервацията бъде потвърдена от домакина. Когато това се случи на имейла получаваш съобщение. То съдържа цялата информация за резервация под формата на линкове – дати, платена сума, адрес на мястото и телефон на домакина, код на резервацията, както и други полезни линкове като например за помощния център на Airbnb.

Съобщение със същото съдържание получаваш на имейла си една седмица преди check-in датата – напомняне какво ти предстои (Reservation reminder).

В отделен имейл пристига и сметката, която си платил.


Всичко накуп можеш да видиш като натиснеш в съобщението бутона „View Full Itinerary“ – отвежда те в секцията „Trips“ в профила ти, където се събират всички резервации в папка „Upcoming Trips“.

След check-out пътуването отива в папка „Past Trips“.


#4. Кореспонденция с домакина ?


Комуникацията може да започне още на етапа на разглеждане на оферта. По-важната част е когато изпращаш резервацията (eтапът с плащането). Дори човекът да не говори английски връща отговор на друг език, но Google translate e пръв помощник в мулти-култи разговорите.

? ПРЕПОРЪКА: Напиши всичко за твоето пътуване възможно най-ясно и покажи интерес към дестинацията – всеки се радва на внимание към неговия град и страна.

Винаги изпращай информация за деня и часа на пристигане – така демонстрираш, че цениш времето на домакина и той ще бъде потготвен за твоето пътуване.

Цялата кореспонденция се съхранява в “Messages” в профила в Airbnb.

#5. Какво се случва, когато приключи пътуването


Веднага след check-out датата Airbnb изпрати на имейла ми покана да оценя в системата престоя си при всеки от моите домакини. Те също бяха споделили опита си с мен като гост (и за това получих уведомление). Мненията станаха видими след като аз написах ревю.

Всички отзиви за мен и написаните от мен са закачени към профила ми. Освен това отделно можеш да поискаш референции за себе си, както и да дадеш такива на домакина (също са видими в профила).

 

#6. Още полезни възможности в Airbnb ?

 • Help Center – Тук се се намира детайлна информация за ползването на системата и отговори на всички възможни въпроси и за двата вида потребители – гости и домакини.
 • Travel Credit – Всеки, който има история в Airbnb може да покани свой приятел в системата.

Трябва да си логнат в Airbnb, просто му въвеждаш имейл адреса в даденото поле и натискаш „Send Invites“. Можеш да използваш и опцията за вмъкване на контакти от Gmail, Yahoo или Outlook. И за да е още по-лесно – можеш да споделиш дадения линк в Airbnb в месинджъра за конкретния приятел.

Eто какви са сладките последствия от това действие:

Приятелят ти получава 50 лв кредит и когато финализира резервация в системата ти получаваш 25 лв (появява се като купон). Ако поканиш в Airbnb домакин сумата за теб набъбва до 120 лв

 • Gift cards – Няма нужда да се чудиш за подарък на твой приятел – изпращаш му директно на имейл адреса карта с различна стойност като минимумът е $ 25.
 • Business Travel – Това е отделна секция за бизнес пътувания и за нея трябва да се въведе служебен имейл адрес. Фокусът е върху три предимства – подбрани места за настаняване с топ рейтинги, по-отзивчиви домакини и 24-часово обслужване от страна на платформата.
 • Guidebooks – Може да се каже, че на това място са събрани не класически пътеводители за различните дестинации (забележителности, история), а пътеводители за откриватели.

Те са за тези, които искат да “вкусят” мястото: списък с ресторанти, кафета, пекарни и нещо още по-ценно – актуални събития и дейности – от кулинарни курсове, дегустации, туристически обиколки до еднодневен курс по актьорско майсторство. Не говорим изобщо за предлагане от туристически агенции, а услуги на местните хора, които могат да бъдат купени през Airbnb.

С други думи платформата не е просто за намиране на евтино и удобно настаняване, а към това се прибавя и невероятната подправка наречена преживяване.

 • Airbnbmag – Ето го отново личният елемент и концепцията за свързване на хората по цял свят в една общност в най-натурален вид!

Това своеобразно списание (засега само на английски език) показва отблизо живота на различни хора, дестинации представени през погледа на местните хора, разкази за лични преживявания като страх от летене със самолет, съвети като „Как да готвиш в чужда кухня.“

 • Airbnb Citizen – В тази общност са събрани така да се каже „адвокатите“ на Airbnb – домакини от цял свят разказват своите лични истории за успеха си с платформата, дават съвети. Има и материали за реализирани инициативи на Airbnb, новини за бранда.

 9 практични съвета за работа с Airbnb


 1. Инсталирай си приложението им за мобилен телефон – така ще имаш достъп до всичките си резервации и съобщения по всяко време. Същото препоръчвам и за Gmail приложението.
 2. Разпечатай си всички важни документи по резервацията на хартия – особено тези с данните на домакина, локацията на мястото, в случай, че нямаш достъп до интернет.
 3. Когато преглеждаш информацията за домакина погледни от коя година е в Airbnb и дали има знак за верификация (зеленото тикче), а също и знак за Superhost – и двете са добър ориентир за благонадеждност и качество на услугата.
 4. Можеш да запазиш всяка от разглежданите оферти в списък, който стои в профила ти и след два дни например да го огледаш отново. Тази опция обаче не ти я препоръчвам за места, които са с много положителни коментари, защото те бързо биват резервирани. Може да се окаже, че харесаната стая няма да е свободна, когато искаш да я запазиш.
 5. Запазвай места с безплатен безжичен интернет – огромно предимство да си планираш следващия ден или пък ако трябва да отговориш спешно на имейл.
 6. Прави плащания само и единствено през платформата. Всякакви други начини са свързани с риск за измами и в крайна сметка провалено пътуване.
 7. Поддържай любезна кореспонденция с домакина, за да отключиш отношения на доверие. Винаги благодари за това, че е решил да те приеме в дома си и го дръж в течение за промени при настаняването – ако самолетът има закъснение например.
 8. Разпитай домакина за интересни туристически места, хубави местни ресторанти, храна, забавления. Обикновено хората са отзивчиви и с голямо и нескрито удоволствие помагат на гостите си да “изживеят” града.
 9. Купи практичен подарък за домакина си, а не просто сувенир, който да събира прах в дома му. Ето какво направих аз: Въпреки по-голямото количество багаж заради дългото пътуване бях решила да се отблагодаря за гостоприемството. На всеки купих едно пакетче шарена сол и едно чубрица и грижливо ги опаковах в подаръчна хартия. Нямаше човек, който да не се зарадва, а някои веднага опитаха подправките. И…им харесаха!

4 полезни съвета за пътешественици

Ако пътуването ти е туристическо и по-дълго, както беше моето, е хубаво предварително да проучиш забележителностите и събитията (празници, фестивали) в дадения град.

Раздели процеса на две части:

Използвай Tripadvisor, за да си съставиш списък с интересни обекти – за всеки има снимки, кратко описание, работно време, цени на входните билети, рейтинги и обстойни мнения.

Много полезно е да разгледаш Travel Guide за града – готови маршрути като например „Какво да посетим в Севиля за 3 дни“. Порталът е един страхотен пътеводител и магазин за туристически услуги, който спестява ровене по други туристически сайтове и интернет пътеводители.

Тук също важи правилото за внимателно четене на коментарите. Благодарение на тях успях да си планирам и платя навреме посещението в огромния дворец Алхамбра в Гранада, който посреща тълпи туристи без значение от сезона. Ако не го бях направила нямах никакъв шанс да вляза.

✅ Намери си безплатен пешеходен тур в града и го направи в първия ден от престоя.

Такава обиколка дава общ поглед върху забележителностите (особено за кратък престой), ще можеш да прецениш кои от твоя предварителен списък ще останат и винаги можеш да помолиш екскурзовода за съвет. Друго предимство на пешеходните обиколки е, че често получаваш талони за намаление в ресторант или магазин за сувенири, за концерт, а и се запознаваш с хора от цял свят.

Туровете не са съвсем безплатни – има минимална такса. В други случаи пък участниците в тура оставят толкова, колкото преценят. Обикновено най-добрите фирми се намират в Tripadvisor, но също можеш да търсиш в Google с “free tour”, “free city tour”, “free walking tours” и името на града.

✅ Купи предварително онлайн билети за туристическите обекти. Предимствата на това са две – цените са по-ниски, избягва се висенето на опашка.

Аз си купих карта на Гранада за 4 дни, която включваше входни такси на обекти (значително по-евтино от купуването поотделно), билети за градския транспорт и други услуги. В Севиля пък прескочих огромната опашка още рано сутринта пред двореца на маврите Алказаба.

✅ Инсталирай си Google Drive на телефона и качи всички видове документи по закупени онлайн услуги, както и файлове с туристическа информация ако си правил проучване.


10 полезни инструмента за пътешественици ?

 1. Nomadlist – задължителната спирка за всеки, който е решил да попътува!
 2. Where My Nomads At – Социална мрежа, в която намираш хора със сходни интереси и такива от дестинацията, която ти предстои да посетиш, а също и дигитални номади – кой знае, един ден може да работиш с някои от тях.
 3. Skyscanner – Туристически портал за самолетни билети, хотели и коли под наем
 4. GoEuro – Сайт за самолетни билети, билети за автобус и влак в цял свят.
 5. Google Flights – Информация за полети и хотели за дестинации в цял свят и карти
 6. Google Maps – Подробни карти за всяка дестинация.
 7. Foursquare – Приложение за ресторанти, кафенета, места за хранене и забавление
 8. Remoteok и Remotive – Платформи за работа на свободна практика.
 9. Еvernote – онлайн инструмент за планове и бележки.
 10. Swipes – приложение за работа в екип, планиране на проекти – виртуален офис.
Сега е време да отвориш картата на света и да решиш къде да бъде твоето пътешествие тази година. След това….да си направиш акаунт в Airbnb и да избереш, на кого да отидеш на гости. Лесно и удобно е – като всички гениални неща!

? P.S. Хареса ли ти ръководството? Сподели го ?

Written by Ангелина

Учене, учене и пак учене във всичките форми и проявления! Може би това е второто нещо след любовта, което дава такъв живец и мотивация и минава като червената нишка през живота ми. Върви заедно с радостта от прилагане на наученото, удовлетворението от това да виждам положителна промяна и прогрес, благодарността към всички учители, възторга и почудата от промяната вътре в мен. Чуждите езици ми отвориха първи вратата към непознати светове и култури, туризмът ме вдъхнови да покажа красотата на България на чуждите туристи, а моята най-нова любов се казва “Дигитален маркетинг”. Нея смятам да я отгледам с много търпение и финес, за да плувам без страх и с лекота в морето от предизвикателства и новости всеки ден.

2 Comments

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Създаването на Airbnb – една от най-вдъхновяващите истории в бизнеса [накратко]

Ефектът Том Сойер – безпогрешен метод за силна лична самомотивация!